6 fitnes mitov, ki zavirajo vaš napredek

Se na vse pretege trudite na treningih in ne vidite nobenih rezultatov? Obstaja možnost, da ponavljate napake, za katere sploh ne veste. Tukaj je 6 fitnes mitov, ki vam bodo pomagali k boljši izbiri vaj in boljšemu napredku.

  1. »Trebušnjaki »so ključni za raven trebuh in vidne šesterčke

Že res, da so »trebušnjaki« ena izmed najbolj pogostih in popularnih vaj za trebušne mišice, vendar pa niso najboljša izbira, če želite izgubiti maščobne obloge na trebuhu. Ker energetsko niso preveč zahtevni (ob njihovi izvedbi ne porabimo veliko energije), ne pripomorejo k kurjenju maščob. Je res, da z njimi pridobimo nekoliko tonusa v trebušnih mišicah, vendar so ob napačni izvedbi lahko problematični za hrbtenico. Boljša izbira so torej razni »planki« in druge vaje, ki so bolj prijazne do naše hrbtenice.

  1. Bolj kot se znojite, več energije porabite

Ste popolnoma premočeni po popoldanskem teku ali naporni vadbi? To na žalost še ni pokazatelj, da ste porabili kaj več kalorij kot običajno. Potenje je namreč biološki odziv telesa, s katerim le to hladi. Tako lahko na povečano znojenje vpliva zunanja temperatura, vreme, in fiziološko stanje vašega organizma.

  1. Tek ni zdrav za vaša kolena

Na Univerzi v Stanfordu so ugotovili, da kolena tekačev niso nič manj zdrava od tistih ki ne tečejo. Čeprav je tek manj kritičen kot nekateri kontaktni športi (nogomet, košarka, rokomet…), vseeno ni nenevaren. Zaradi porušenega ravnotežja med močjo sprednjih in zadnjih stegenskih mišic lahko tvegamo poškodbo sprednje križne vezi. Zato strokovnjaki priporočajo trening z utežmi 2x tedensko. S tem boste zagotovili zadostno moč mišic, ki varujejo kolenski sklep pred poškodbami.

  1. »Strečing« pomaga pri hitrejši regeneraciji

Če vam raztezanje po treningu/teku odgovarja, ga seveda izvajajte. Vendar pa morate vedeti, da to ne bo pripomoglo k boljši regeneraciji telesa. S pravilnim raztezanjem boste ohranili dobro gibljivost vseh vaših sklepov, kar je pomembno za nemoteno in pravilno delovanje vašega telesa.

  1. Potiti se je potrebno vsaj 45 minut, da ima trening učinek

Tudi če imate samo 30 minut časa, ali pa še manj, lahko v tem kratkem intervalu pozitivno vplivate na srčno-žilni sistem vašega organizma. Zadnje študije nakazujejo, da imajo krajši intervali boljši učinek na zniževanje krvnega pritiska, kot daljši intervali. Vendar pa morate vedeti, da če želite izgubiti kakšen kilogram in pridobiti nekaj mišične mase, samo 30 minut ne bo dovolj. Strokovnjaki za boj proti prekomerni telesni teži priporočajo 250 minut zmerne do visoke intenzivnosti tedensko.

  1. Več časa kot preživite na treningu, boljše je

Planirajte si počitek. Počitek je enako pomemben (če ne celo bolj), kot sam čas ki ga namenite za trening. Vaše telo potrebuje čas, da po naporu obnovi mišična vlakna in napolni porabljene zaloge goriv. Zato si vzemite vsaj en dan v tednu za počitek, saj v nasprotnem primeru lahko povečate tveganje za nastanek poškodb.

Zaključek

Kaj hitro lahko pademo v past. Prijatelj iz telovadnice svetuje glede izvedbe vaje, trener vašega otroka poda nasvet kako trenirati…tako, da to more pa že držati. Vendar strokovnjaki ugotavljajo, da je v svetu fitnesa mitov in polresnic na pretek. Nekateri miti so samo neškodljive polresnice, ostali dejansko lahko naredijo več škode kot koristi. To lahko povzroči nezadovoljstvo z vadbo in včasih celo poškodbe. Vsak izmed nas na trening reagirala malce drugače. Torej, kar učinkuje pri eni osebi, morda ne drži za drugo. Veliko je raziskav in člankov na tematiko treninga, zdravja in izboljšanja športne zmogljivosti. Poskušajte najti čimbolj kredibilne informacije in napotke za vadbo, odkrijte pa tudi svoje ‘vadbene resnice” – stvari, ki veljajo samo za vas in za vaše telo.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Scroll to Top