aktivost upočasnuje staranje

Aktivni starostniki živijo kakovostnejše

Aktivni starostniki živijo kakovostnejše. Dobra novica za vse starejše: del recepta za bolj zdravo, kakovostnejšo upokojitev je vadba. Fizična aktivnost ščiti pred poslabšanjem zdravja in podaljšuje življenjsko dobo.

Pridružite se rastoči skupnosti starejših, ki z redno aktivnostjo ohranjajo telo močno in zmogljivo.

NAJBOLJŠA UPOKOJITEV JE AKTIVNA UPOKOJITEV

Ste vedeli, da vam zmerna fizična aktivnost lahko pomaga živeti dlje in zmanjševati zdravstvene težave? Redna vadba pomaga uravnavati krvni tlak, telesno težo in raven holesterola ter zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja. Z njo se borimo tudi proti aterosklerozi.

Ohranja vaše mišice, tetive, ligamente in kosti ter tako zmanjšuje riziko vsakodnevnih poškodb.

Prav tako izboljšuje prebavo ter zmanjšuje bolečine v ledvenem delu hrbtenice, artritis in diabetes.

Redna fizična aktivnost vam pomaga ohranjati samostojnost in neodvisnost. Nenazadnje nove raziskave ugotavljajo, da aktivni življenski slog zmanjšuje možnost nastanka nekaterih oblik raka.

Mogoče najpomembnejši argument za vključitev redne vadbe v vaše življenje je izboljšanje splošnega počutja. Vadba izboljša kvaliteto spanja, bolje boste obladovali stres, imeli boste še dodatno energijo za uživanje v delu in igri.

BITI FIT V ZLATIH LETIH

Dober vadbeni program vključuje vaje za srčno-žilni sistem, vadbo za moč in vaje za gibljivost ter ravnotežje. Najboljša kardiovaskularna vadba za starejše so hoja, plavanje in kolesarjenje. Začnite počasi in postopoma povečujte količino do vsaj 30 min dnevno. Igranje z vnučki, vrtnarjenje, ples in hišna opravila so tudi aktivnosti, ki jih lahko vključite v vašo dnevno rutino.

Krepilne vaje, kot je dvigovanje lahkih bremen, pomagajo pri ohranjanju mišične mase in prispevajo k močnejšim kostem ter večji splošni moči. Plus, raziskave ugotavljajo, da starejši od 50 let, ki ne izvajajo vadbe moči, izgubijo približno kilogram mišic na leto. Ker je mišična masa direktno povezana z vašo energetsko porabo tekom dneva, je tako trening moči pomemben tudi za vzdrževanje in kontroliranje primerne telesne teže.

Močne mišice nog in kolka zmanjšujejo tveganje za padce, vzrok za precejšnjo invalidnost med starejšimi. Vaš cilj naj bo obiskovanje vadbe moči vsaj 2 krat tedensko. Prepričajte se, da vadba vključuje obremenitev vseh mišičnih skupin skozi celotno amplitudo giba.

Dodajte še trening z vajami za gibljivost, kjer boste ohranjali vašo mobilnost, maksimalne amplitude gibanja ter tako zmanjšali možnost za poškodbe.

NEKAJ VARNOSTNIH NASVETOV

Vedno naj bo varnost pri vadbi v vaših mislih:

  • nosite udobne čevelje, ki so vam prav,
  • izogibajte se zunanjih aktivnosti, ko so temperature ekstremno visoke,
  • pijte veliko tekočine, da ostanete hidrirani,
  • poslušajte svoje telo, ko določate intenzivnost vadbe (imejte v mislih, da spremljanje srčnega utripa z merilci ni natančno, če jemljete zdravila za srce, zdravila za visok krvni tlak.),
  • bodite pozorni na znake nevarnosti. Končajte z aktivnostjo in pokličite zdravnika ali na 112, če doživljate kaj od naštetega: bolečina in pritisk v prsih, rokah, vratu ali čeljusti; občutek vrtoglavice, slabosti ali šibkosti ; oteženo dihanje, občutek, da vam srce bije prehitro ali preskakuje.
ODKRIJTE KATERA VADBA VAM USTREZA

Najboljša pot, da ostanete fit je izbira aktivnosti v kateri uživate. Najbolj popularne vadbe med starostniki so vodna aerobika, joga, pilates, hoja… Verjetno boste uživali tudi v skupinskih vadbah, ki poleg vodene aktivnosti, ponujajo tudi možnost povezovanja in spoznavanja novih ljudi.

Ko se odločate za obiskovanje vadbe v skupini ali kakšnega podobnega programa, se prepričajte, da je inštruktor oziroma trener primerno usposobljen in ima veljavno licenco. Ne pozabite tudi ostalih elementov, ki prispevajo k dobrem zdravju v jeseni življenja. Uživajte uravnoteženo prehrano, če kadite prenehajte ter redno obiskujte zdravnika.

Glejte na vašo upokojitev ali zlata leta kot priložnost, da počnete kaj novega. Najbolj pomembno je: Uživajte!

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Scroll to Top