Cilji

Cilji

Če želimo biti v življenju uspešni je pomembno, da si zastavimo visoke a vseeno realne, dosegljive cilje. Lahko jih razdelimo na več manjših ciljev, lahko pa se seveda skozi leta tudi spreminjajo. Najpomembneje je, da so cilje jasni in da si jih bolj kot karkoli drugega, želimo doseči. Zavedati se moramo tudi, da imamo ljudje na enakih področjih lahko popolnoma različne cilje.

Enako velja, če idejo o ciljih prenesemo na šport in rekreacijo. 

Če vprašamo vrhunskega športnika kaj je njegov cilj, bi bil odgovor verjetno, da si želi zlate medalije na olimpijskih igrah, svetovnem prvenstvu oz. na kakšnem drugem tekmovanju najvišjega ranga. 

Če bi vprašali mlajšo generacijo, ki se ukvarja s fitnesom ali kakšno podobno vadbo, bi bili odgovori verjetno povezani z izgledom in samozavestjo. Če vprašamo nekoga, ki okreva po poškodbi, bi bila njegova glavna motivacija za trening verjetno ta, da poškodbo čimprej sanira.

Zgoraj navedeni cilji se med seboj zelo razlikujejo, temu posledično pa je potrebno razumeti, da so si načini treninga, ki so potrebni za doseganje le teh, med seboj popolnoma različni. Vrhunski športnik posveti večino svojega dne treningu, saj je to njegova služba. Treningi so težki, prilagojeni izbrani športni panogi in definitivno niso najboljša izbira za nekoga, ki želi izgubiti odvečne kilograme ali pridobiti kakšen kilogram mišične mase. Nekdo, ki se po poškodbi želi normalne funkcije poškodovanega sklepa ali okončine, mora začeti počasi, metodično z zelo specifičnimi vajami, ki nebi imele nikakršnega učinka pri doseganju ciljev vrhunskega športnika ali zdravega, mladega človeka.

Če ostanemo pri športu in rekreaciji, iz zgornjih primerov vidimo, da se metode treningov razlikujejo predvsem na podlagi zastavljenega cilja. Zato se, preden se odpravite na trening, vprašajte, kakšen je vaš cilj? Kaj bi s telesno aktivnostjo radi dosegli?

Ko se ljudje staramo, se prioritete v življenju spreminjajo, s tem pa se spreminjajo tudi naši cilji. Če bi vprašali naju, kaj je glavni cilj treningov, ukvarjanja s športom in rekreacije na sploh, bi na prvo mesto postavila zdravje. Psihično in fizično.

Lahko rečemo, da večina, če ne kar vsi ljudje strmimo k temu, da bi dolgo in srečno živeli. Lahhko rečemo, da je to ultimativni cilj vsakega posameznika.

Kaj pa je najpomembnejša stvar za dosega tega cilja, si lahko preberete v enem od starejših zapisov na blogu (Kaj je najpomembnejša stvar za doseganje ciljev-povezava)

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to Top