čas za trening

Kako najti čas za trening?

Redna telesna aktivnost je zelo pomembna za ohranjanje zdravja in dobre fizične in psihične kondicije. Strokovnjaki so si enotni, da vsaj 2,5 ure zmerne ali 1,5 ure visoko intenzivne vadbe tedensko zadošča, da svoje telo ohranjate v zadostni kondiciji za vsakodnevna opravila in izzive, ki jih prinaša življenje.

Zaradi službenih obveznosti, družine, socialnih obveznosti in hitrega tempa življenja, se marksikdo dandanes sprašuje kako najti čas za trening in ga umestiti v natrpan urnik. Potrebno se je zavedati, da kakšen izpuščen trening ni nikakršna katastrofa, vendar je potrebno biti pozoren, da čas, ki ga namenimo telesni aktivnosti ne izgine iz naših tedenskih planov.

Namesto da iščete izgovore za izpuščene treninge, lahko poskusite s katerim od teh šestih nasvetov:

1.    Naredite urnik in se ga držite.

Lažje najdemo čas za trening, če le tega planiramo. Ni dovolj, da si samo rečemo, da bomo jutri trenirali. Preglejte svoj urnik opravil in si rezervirajte določeno uro za trening. Smiselno ga umestite v dan. Če je telovadnica na poti iz službe, se ustavite pred kosilom. Če je trening center na poti do šole, kjer poberete svojega otroka, si dan prej pripravite torbo za trening in opravite trening še preden otroci zaključijo s poukom ali kakšno drugo popoldansko aktivnostjo.

2.    Vstanite zgodaj.

Veliko ljudi najlažje najde čas zase zgodaj zjutraj. Nastavite budilko 5.45 in naredite trening še preden se otroci zbudijo. Tako lahko skupaj v miru pozajtrkujete, opravljen trening pa vam bo dal dodatne energije in zagona, da se tekom dneva spoprimete še z drugimi izzivi.

3.    Vrinite trening med delavnik.

Vsi, ki imate fleksibilne delovnike, izkoristite čas namenjen malici ali odmoru za hiter trening. Pripravite si tekaške čevlje, tenis lopar ali izberite kakšen drug šport in namenite čas sprostitvi preko aktivnosti. To bo nedvomno dobro vplivalo na vašo produktivnost in storilnost.

4.    Izberite aktivnost v kateri uživate.

Za stvari, ki jih neradi opravljamo hitro najdemo izgovor, da jih ne naredimo. Enako je s telesno aktivnostjo. Če ne marate teka se ne odpravite v fitnes na tekaško stezo. Radi plavate? Skočite v bazen in preplavajte nekaj dolžin. Radi plešete? Obiščite uro Zumbe ali aerobike. Če radi dvigujete uteži pojdite v temu namenjeno telovadnico. Karkoli počnete je (vsaj za začetek) pomembno, da v tem tudi uživate.

čas za vadbo

 

5.    Ne zanemarjajte koncev tedna.

Izkoristite dela proste dni. Radi nedeljska jutra preživite pred televizorjem? Zamenjajte jih z obiskom trening studia ali z jutranjim tekom. Prav tako lahko v aktivnost vključite celo družino. Odpravite se na plavanje ali na pohod v gore, družinsko kolesarjenje ali izkoristite zimske mesece za aktivnosti na snegu.

6.    Vključite telesno aktivnost v vsakdanja opravila.

Ne glede na to kako dobro si organiziramo vsakodnevna opravila, včasih enostavno ni dovolj ur v dnevu. Zato lahko telesno aktivnost vključite v dejavnosti, ki jih tekom dneva počnete. Tu je samo nekaj primerov:

  • Namesto dvigala uporabite stopnice in prebudite vaš kardiovaskularni sistem in mišice nog.
  • Parkirajte svoje vozilo na parkirnem mestu, ki je najbolj oddaljeno od vhoda in s tem povečajte število korakov v vašem dnevu.
  • Naredite nekaj počepov ali poskokov medtem, ko čakate vašega otroka, da konča s popoldanskimi obveznostmi ali medtem, ko se igra na igrišču.
  • Med sedenjem iztegnite in pokrčite noge, da pospešite krvni pretok v vaših stegenskih mišicah.
  • Med zlaganjem posode iz pomivalnega stroja se dvigujte na prste in s tem obremenite mečne mišice.
  • Med zlaganjem perila delajte počepe in poskrbite za aktivacijo zadnjice in mišic nog.

Vsa ta enostavna in nezahtevna aktivnost se sešteva in na koncu dneva se boste počutili bolje.

Kot sva že večkrat zapisala in kar je bolj podrobno razloženo v blogu (povezava:Katera je najpomembnejša stvar za doseganje ciljev v fitnesu (in na drugih področjih)), je pomembno, da ste pri vadbi konstantni in da v njej uživate.

Imate morda še kakšen izgovor?

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to Top