Kako šport vpliva na tvoje zdravje

Šport ter druge fizične aktivnosti imajo nešteto pozitivnih učinkov na vaše zdravje. S primerno in konstantno fizično aktivnostjo izboljšujete svoj srčno-žilni in dihalni sistem, krepite mišice in kosti ter zmanjšujete možnost za nastanek nekaterih rakavih obolenj. Poleg učinka na telo šport vpliva tudi na psihološko komponento, saj zmanjšuje stres in krepi kognitivne procese.

Nadzor telesne mase

Športna aktivnost pripomore k izgubi oz. ohranjanju telesne teže. Fizična aktivnost pospeši bazalni metabolizem in pomaga pri izgradnji mišičnega tkiva, hkrati pa porablja energijo iz maščobnih zalog v podkožju. Čeprav je količina športne aktivnosti odvisna od morfološkega tipa in kaloričnega vnosa posameznika, lahko ravno s športom kontroliramo našo telesno maso. Po raziskavah Ameriške organizacije za zdravje naj bi 2,5 do 5 ur zmerne fizične aktivnosti zadostovalo za ohranjanje zdrave telesne teže.

Zdravje srčno-žilnega in dihalnega sistema

Šport lahko pomaga ljudem vseh starosti ohranjati in celo izboljšati delovanje srca in ožilja. Fizična aktivnost lahko znatno zmanjša možnosti za nastanek žilnih bolezni in kapi. Britansko ministrstvo za znanost in tehnologijo je ugotovilo, da približno 40 odstotkov smrti povezanih s srčno-žilnimi obolenji povzroči debelost, nezadostna količina gibanja, stres in visok krvni tlak. Šport pozitivno vpliva na vse te težave, saj z redno fizično aktivnostjo lahko zmanjšamo možnost za omenjene težave za kar 50 odstotkov.

Mišice in kosti

Ko se staramo izgubljamo mišično maso in gibljivost. Zato je ukvarjanje s športom pomembno vse do pozne starosti, saj s tem krepimo mišice, ohranjamo gibljivost in skrbimo, da je naša kostna gostota zadostna.

Rak

Po raziskavah britanskega inštituta za zdravje in znanost ukvarjanje s športno aktivnostjo zmanjša možnosti za nastanek raka na črevesju do 300 odstotkov, poleg tega fizična aktivnost zmanjša možnost nastanka raka na dojkah, endometrioz in raka na pljučih.

Psihično zdravje

Šport predstavlja obliko sprostitve in odmik od vsakdanjih stresnih situacij. Z izboljšanjem fizične podobe šport vpliva na boljše počutje, večjo samozavest in samospoštovanje. Skupinski športi in treningi v skupinah imajo močno sociološko komponento, ki povezuje ljudi. S fizično aktivnostjo pa vplivamo tudi na počasnejši upad kognitivnih sposobnosti v starosti in zmanjšanje anksioznosti v puberteti.

Nasveti in opozorila

Ukvarjanje z vsako fizično aktivnostjo seveda predstavlja tudi nevarnost za poškodbo. Zato bodite pametni, ko izbirate šport zase. Treba se je držati načela zmernosti in postopnosti. Dajte telesu čas, da se navadi na napore, ki jih pred tem še ni poznalo in počasi tlakujte pot do svojih ciljev.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to Top