Mišični krči pri telesni aktivnosti

Mišični krči pri telesni aktivnosti

Mišični krči se pojavljajo iz različnih razlogov in niso prijetni. Krč v mišici, ki ga sproži vadba, nastane, ko se ena ali več mišic nenadoma in nehoteno skrči. To se lahko zgodi med vadbo ali po njej. Obstaja veliko teorij, zakaj pride do krčev, med drugim dehidracija, neravnovesje elektrolitov, mišična utrujenost, toplota in hiperaktivnost mišičnih živcev.

 

Kaj povzroča mišične krče?

Raziskave so pokazale, da se raven hidracije in elektrolitov ne razlikuje med tistimi, ki imajo krče, in tistimi, ki jih nimajo, pri vzdržljivostnih športih. Zato je manj verjetno, da samo dehidracija povzroči krče, vendar pa ne more biti izključena kot del sprožilnega procesa povečane občutljivosti. Dehidracija in izčrpanost elektrolitov lahko povečata hitrost mišične utrujenosti, kar vodi do hitrejšega nastanka krčev med vadbo.
 
Temperatura prav tako ni verjetno glavni faktor, saj se mišični krči lahko pojavijo tudi v hladnejšem vremenu, vendar pa toplota lahko poslabša mišično utrujenost.
 
Teorija z največjo znanstveno podporo je povezana s spremembami v živcih, ki nadzirajo mišice zaradi nevromišične utrujenosti. Ko se mišica preobremeni, nastane neravnovesje v živčnih signalih iz centralnega živčnega sistema (signal za gibanje) in inhibicijskih senzoričnih signalov, ki se vračajo iz mišice (ustavljalni signal). To vodi do krča in razloži, zakaj mnogi ljudje poročajo, da lahko čutijo, kako se njihove mišice utrujajo, in da je krč neposredno pred vrati.
 
Ko se mišica skrči v skrajšanem položaju, se zmanjšajo inhibicijski signali. Zato se mišični krči pogosto pojavljajo, ko je mišica skrajšana, in zato raztezanje lahko pomaga zmanjšati intenzivnost krča. Vzdrževanje dolgotrajnega raztezanja pomaga obnoviti ravnovesje med nasprotujočimi si signali.
 

Zakaj so nekateri ljudje bolj dovzetni za krče kot drugi, je težje razložiti. To ni vedno odraz slabše pripravljenosti in kondicije. Pretekla zgodovina povečuje tveganje, enako pa velja za višjo intenzivnost in daljši čas trajanja dejavnosti. Moški se na splošno zdijo bolj dovzetni, morda zaradi večjega deleža hitrih mišičnih vlaken. Ženske pa imajo tudi nagnjenost k večjemu izgorevanju maščob kot ogljikovih hidratov v primerjavi z moškimi, kar je boljši gorivo za mišice.

Raztezanje po vadbi
 

Preprečevanje krčev

Ni enostavnega reševanja za preprečevanje krčev, vendar lahko te pristopi pomagajo:
 

Raztezanje

Vzdrževanje raztezanja je najučinkovitejši način zdravljenja krčev. Pomembno je tudi raztezati pred in med dolgotrajno dejavnostjo kot preventivni ukrep.

Ostanite hidrirani

Kljub pomanjkanju dokazov o teoriji hidracije / elektrolitov morajo športniki še vedno ostati hidrirani, da preprečijo bolezni, povezane s toploto. Splošno pravilo je, da bi moral športnik zaužiti dovolj tekočine, da prepreči izgubo telesne teže za dva odstotka, kar lahko zabeležite z merjenjem teže pred in po športni dejavnosti. Za tiste dovolj pogumne, pitje majhnih količin kumaričnega soka naj bi zmanjšalo intenzivnost krčev, saj ima visoko koncentracijo soli in ocetne kisline, ki lahko takoj olajšata krč, ko se pojavi.

Trening s pametjo

Ker se utrujenost zdi kot ena od glavnih dejavnikov krčev, lahko pravilno treniranje pomaga. Pliometrične vaje, kot je trening skokov, da bi sile mišic prisilili v maksimalni napor v kratkem intervalu, lahko pomagajo pri gradnji odpornosti na krče. Reševanje morebitnih mišičnih neravnovesji in slabih območij omejuje tudi njihovo napredovanje v utrujenost.
 

Električna stimulacija

Obstaja nekaj dokazov, ki podpirajo uporabo električne stimulacije za sprožitev krča v prizadetih mišičnih skupinah v dneh ali tednih pred tekmovanjem kot način za ponovno uravnoteženje električnih signalov znotraj mišic.

Kinesio trakovi in kompresijska oblačila

Oba sta v zadnjih letih pridobila na popularnosti. Obstaja omejeni dokazi, ki podpirajo njihovo uporabo za preprečevanje krčev, vendar lahko pomagajo zmanjšati vibracije mišic ob stiku s tlemi in s tem odložiti nastanek utrujenosti mišic.

Masaža

Pritisk spreminja nevronske signale in lahko zmanjša možnost za krče. Vendar pa lahko masaža zmanjša vzdraženost mišic, zato bi bilo morda nespametno to izvesti pred tekmo, saj bi lahko negativno vplivalo na uspešnost. To je bolj pogosta rešitev po vadbi. Masaža med krči lahko pomaga zmanjšati bolečine.

 
Na avstralskem odprtem prvenstvu v tenisu je visoka pojavnost krčev iz več razlogov – to je prvi glavni turnir po izvensezonskem obdobju in obstaja velika razlika v pripravi igralcev. Mnogi prihajajo iz zimskega obdobja severne poloble v avstralsko poletje in se morda ne prilagodijo razmeram. Prišlo je do primerov, ko so se igralci znašli v krčih po celem telesu in niso mogli nadaljevati tekme ter so jih morali prevažati po igriščih na vozičkih. Bil je celo primer, ko je moral igralec po vrnitvi v garderobo prejeti sedativ zaradi trajajočih krčev.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to Top